Inspirerende trip naar Oostenrijk: delegatie Arcon bv op bezoek bij partner Mayr Melnhof

Veel landgenoten bezoeken Oostenrijk in de winter om op de lange latten te staan. Een vijfkoppige delegatie van Arcon bv trok onlangs met een nét iets andere reden naar het wintersportland. Zij lieten zich tijdens een tweedaagse werkreis inspireren door onze Oostenrijkse partner Mayr Melnhof, al jaren een trouwe leverancier van onze CLT en gelamineerde houtconstructies.

Hoofdkantoor in Leoben

Onze eerste halte was een bezoek aan het hoofdkantoor in Leoben in de deelstaat Stiermarken, dat ook wel het groene hart van Oostenrijk wordt genoemd. Hier stond, na een meet and greet in nagenoeg accentloos Stiermarkens, een bezoek aan de houtzagerij op het menu. Op deze plek wordt het hout, uitsluitend afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, verzaagd tot planken.

Dat gebeurt niet met een lange zaag en twee gespierde ambachtslieden aan weerskanten, maar volledig geautomatiseerd en dat was een behoorlijk indrukwekkend gezicht. Alles is erop ingericht om maar zo veel mogelijk planken uit één stam te halen en het verlies te nihiliseren. De spaarzame restplanken krijgen een rol; die worden als biomassa ingezet en dragen zo bij aan de energievoorziening van Mayr Melnhof.

Na het zagen worden deze planken gebruikt voor zowel de gelamineerde houten en kolommen als de CLT-vloeren en -wanden. Na het zaagproces worden ze gedroogd in enorm loodsen. Langs deze loodsen liep het pad naar de nieuwbouw van de tweede CLT-fabriek van het bedrijf. Daar wachtte ons een exclusieve en indrukwekkende tour door de verschillende vernuftige en en volledig geautomatiseerde hallen die in aanbouw waren. Bijna vanzelfsprekend zijn de producten die Mayn Melnhof produceert gebruikt voor de constructie van de nieuwe fabriek.

Schnitzel en weizenbier

Zo’n rondleiding – en de Oostenrijkse berglucht – zorgt voor trek en dorst. En omdat we respect hebben voor de lokale tradities, accepteerden we zonder al te veel tegenstribbelen het aanbod om de donderdag af te sluiten met een bordbedekkende, heerlijke schnitzel, een bescheiden glaasje weizenbier en ein prosit.

Vrijdag moest er ook stevig gewerkt worden: die dag stond een bezoek aan de tweede vestiging in Gaishorn am See op het menu. In die fabriek worden de lamellen gevingerlast en verlijmd tot complete gelamineerde liggers en CLT-panelen.

Wanden en vloeren voor Bosrijk

De laatste stap in het proces tot eindproduct is het CNC-bewerken van deze elementen. In dit proces worden de benodigde gaten, sleuven en sparingen aangebracht, zoals dit in 3D van tevoren is uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de sparingen voor de wandcontactdozen in een wand of de spotjes in de vloeren.

Zo kwamen we ook de wanden en vloeren tegen van de 32 woningen in Zuiver Bosrijk, die we momenteel aan het bouwen zijn. Klaar voor transport naar Nederland. Meenemen was helaas geen optie, want ons busje was vol. Wel kunnen we de kopers alvast verklappen dat het er prachtig uitziet. Ook de delegatie van Arcon bv was na twee dagen Oostenrijk klaar voor transport naar Nederland, inclusief een mooie ervaring en kennis rijker.