Nieuwbouw HAVEP: een van de grootste lijmbouwprojecten van Nederland

HAVEP, dé specialist in werkkleding, al ruim 155 jaar gevestigd in Goirle, waar men een oud fabrieksgebouw gebruikt als bedrijfspand, maar er is een grootse verandering op komst. Met de bouw van het nieuwe bedrijfspand, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, bereidt HAVEP zich voor op de toekomst. En We zijn trots om te melden dat ook Arcon houtconstructies aan de realisatie van dit bijzonder duurzame pand gaat bijdragen. 

In 2017 stippelde HAVEP een ‘Duurzame roadmap’ uit: voor 90% circulair ondernemen in het jaar 2025. Met de komst van een tweede CO2-neutrale houtgestookte CV-ketel, 1200 zonnepanelen en een duurzaam nieuw bedrijfspand ligt de organisatie op schema om dit doel te bereiken.

havep-goirle-nieuwbouw-arcon-houtconstructies

Nieuwe bestemming huidige terrein

Het nieuwe pand van HAVEP wordt gebouwd op ongeveer tweehonderd meter afstand van de huidige locatie. Het huidige pand is gelegen aan de Bergstraat in Goirle; doordat t.g.v. de recessie in 2008 HAVEP de weverij en de veredeling activiteiten in Goirle moest sluiten, kwamen er gebouwen op het terrein leeg te staan. Daarbij zag men de potentie van een nieuwe bestemming voor het huidige bedrijventerrein: een woonwijk die ruimte biedt aan 185 huizen. Deze wijk behoort bij de realisatie van het nieuwbouwproject De Zuidrand. Wonen, werken en ontspanning en natuur komen in deze woonomgeving samen in een nieuw evenwicht, met alle respect voor het verleden wordt deze nieuwe wijk een aanwinst voor Goirle. De woningen die worden gebouwd op de plaats van het voormalige bedrijfspand worden zelfs voorzien van energie die wordt opgewekt door de hout gestookte centrale van HAVEP.

Duurzaam nieuw bedrijfspand

Paul de Ruiter Architects tekende voor het ontwerp van het nieuwe circulair te bouwen bedrijfspand voor HAVEP. Paul de Ruiter is gespecialiseerd in duurzame architectuur, een specialisatie die naadloos aansluit op de bedrijfsfilosofie van HAVEP. Het nieuwe circulaire pand bestaat voor het grootste gedeelte uit hout, ofwel gelamineerd, ofwel CLT. Het wordt een WELL based gebouw met een gezond werkklimaat en een duurzaam ingericht terrein met voldoende laadpalen en de mogelijkheid tot het infiltreren van regenwater in de bodem via een ingenieus systeem.

havep-goirle-nieuwbouw-arcon-houtconstructies-bv

Constructieve uitdaging

In de voorbereidingsfase werd het complete project in 3D (BIM-)modellen uitgetekend en gezien de complexiteit van het bedrijfspand is dit een goede zet geweest. “Het is goed dat het project op deze manier is uitgewerkt. Het is een redelijk complex project met veel leidingen en installaties die elkaar kruisen. Het was een constructieve uitdaging om alle benodigde sparingen in de liggers er doorheen te krijgen”, aldus Hans van der Grinten, hoofd constructieve houtbouw bij Arcon. “Iedere sparing is een verzwakking van de ligger en dan is één sparing niet zo erg, maar het wordt complexer wanneer het er honderden worden.” De 3D-modellen zorgen voor veel duidelijkheid en inzicht voor alle onderaannemers en daarmee houden we faalkosten aanzienlijk lager.

Grootste lijmbouwproject van Nederland

Het Office gebouw heeft een totale oppervlakte van ca. 3.000 m2, waarvan de nieuwe ingang straks gelokaliseerd gaat worden aan de Parallelweg in Goirle. Deze ingang geeft direct toegang tot het atrium van het gebouw en dit wordt een echte blikvanger. In dit atrium bevindt zich namelijk het Texperience Center van HAVEP, een moderne exporuimte voor de producten en werkwijze van HAVEP van nu en in de toekomst. Op de verdieping worden kantoren gerealiseerd rondom dit mooie atrium. Het kantoorgebouw zal bestaan uit een hybride houtconstructie met gelamineerde houten vuren kolommen en liggers met wanden en vloeren van CLT.

Het Warehouse, dat ca. 6.000 m² meet, bestaat uit een volledige gelamineerde vuren houten constructie in de vorm van sheddaken. Dit refereert naar de bouwvorm van het huidige bedrijfspand.

In het project wordt door Arcon ca. 1200 m³ constructief gelamineerd hout en CLT verwerkt. Het nieuwe Office gebouw met Warehouse voor HAVEP kan gezien worden als een van de grootste lijmbouwprojecten van Nederland.

Arcon is momenteel gestart met de montage van dit bijzondere houtbouw project en verwacht voor het bouwverlof 2021 de werkzaamheden te kunnen afronden.

havep-goirle-nieuwbouw-houtconstructies-arcon