Arcon houtconstructies draagt bij aan The Body Building: een bijzonder gebouw met lichamelijke kwaliteiten

Aan de Nachtegaallaan in Eindhoven ontstaat ‘Made by NRE’. Een bijzondere project waarbij vier onderscheidende gebouwen – Ambachtsdorp, Werkgebouw, Parkeergebouw en The Body Building –  worden gerealiseerd met daarin woningen, creatieve werkplekken, een expositieruimte, een klein hotel en parkeervoorzieningen. De laatste fase van de herontwikkeling is begonnen en in opdracht van Drijvers Bouw draagt Arcon houtconstructies haar steentje hier aan bij.

‘Made by NRE’ is een collectief van bewoners, ontwerpers en makers. Partijen die al deels werkzaam zijn op het NRE terrein en dit samen, middels deze herontwikkeling, hun thuis willen maken. Dit wordt gedaan aan de hand van vier onderscheidende gebouwen. Het ‘Parkeergebouw’ is een pand dat ruimte biedt voor vijftig auto’s en bedrijven. Het ‘Ambachtsdorp‘ wordt gedeeld door negen huishoudens met op de begane grond werkplekken en op de bovenverdiepingen woonruimtes. In het ‘Werkgebouw’ komt een oldtimergarage, horecazaak, drie ontwerpstudio’s en een hotel met tien kamers. En in ‘The Body Building’ gaan drie ontwerpers zich huisvesten.

The Body Building

Ondanks dat we in het digitale tijdperk leven, geloven drie Eindhovense ontwerpers (Bart Hess, Rombout Frieling en Harm Rensink) dat we veel meer gebruik moeten maken van de potentie van het menselijk lichaam. Jarenlang werken zij al samen aan projecten rond dit thema in uiteenlopende disciplines: van producten, films en tentoonstellingen tot gebouwen. Om tot meer kruisbestuiving te komen hebben zij een bijzonder gebouw ontwikkeld om hun studio’s in onder te brengen: ‘The Body Building’.

Uniek in Nederland

In samenwerking met Architectenbureau Werkstatt en Houben & Van Mierlo Architecten zijn de drie ontwerpers aan de slag gegaan om een gebouw te ontwikkelen wat zogenaamde ‘lichamelijke kwaliteiten’ bezit. Het uiteindelijke ontwerp is uniek in Nederland, ‘The Body Building’ is namelijk één van de eerste gebouwen in Nederland dat gebouwd wordt met kruislaaghout (CLT) geïsoleerd met ecologische kalkhennep. Deze bijzondere bio-based combinatie creëert een gezond binnenklimaat en slaat in totaal meer dan 200.000 kilo Co2 op.

Het gebouw bestaat uit een hybride constructie van gelamineerd hout, CLT en profideck. In totaal wordt er zo’n 150 m3 gelamineerd hout en profideck en ongeveer 1100 m² verwerkt in The Body Building. De kalkhennep wordt gezien als de tactiele ‘huid’ van het pand en wordt voor een groot deel met de hand gevormd. Middels een speciaal ontwikkelde stucmethode wordt het materiaal verwerkt.

Naast de drie ontwerp- en innovatiestudio’s biedt het pand ook plaats aan het Taleninstituut Una Paloma Blanca en een drietal woningen. Het gebouw krijgt ook een grote daktuin waarin water wordt opgeslagen.

De bouw van de laatste fase van ‘Made by NRE’ is ondertussen in volle gang. In Q1 van 2022 gaat Arcon houtconstructies van start met de realisatie. De werkzaamheden nemen ongeveer anderhalf tot twee maanden in beslag.

arcon-houtconstructies-nre-terrein-eindhoven-the-body-building