Houtbouw, toch écht de meest duurzame bouwmethode
ARCON Houtconstructies is nog maar drie jaar lid van de BanGroep, maar het voelt alsof dat al veel langer is. Dat is meestal het teken dat iets goed voelt en zit. Het jonge bedrijf maakt de mooiste houtconstructies en timmert op duurzame wijze aan de weg.
Hoewel, is het kappen van bomen wel zo duurzaam? Oordeel vooral zelf.
Bedrijfsleider Bart van der Wijst (45) zit helemaal op zijn plek bij ARCON, dat wordt snel duidelijk. Hij voelt zich zichtbaar in zijn element tussen de twintigers en dertigers die op de personeelslijst staan. “Het valt me op dat deze generatie heel erg met duurzaamheid en een betere wereld bezig is”, signaleert Bart. “Ze hebben de overtuiging dat dingen anders moeten in de wereld en duurzaam bouwen is daar één van. Mijn collega’s zijn op een hele gepassioneerde en trotse manier met hun vak bezig en dat is mooi om te constateren.”
Flinke groei
Nu heeft ARCON ook voldoende aanleiding om trots te zijn. Het bedrijf won de Nationale Houtbouwprijs 2022 met de nieuwbouw van het bedrijfspand van werkkledingproducent HAVEP in Goirle. Maar ook de orderportefeuille wordt steeds dikker en voller. In 2023 kreeg ARCON vele aanvragen van diverse aannemers, projectontwikkelaars en particulieren – niet alleen BanBouw. Bart: “Natuurlijk doen we veel samen met BanBouw, maar uiteindelijk zijn we een zelfstandige onderneming.”
Je kunt gerust concluderen dat houtbouw in trek is. Waar houtbouw tot een jaar of vijf geleden alleen een keuze was van de early adopters, zien steeds meer partijen de voordelen van houtbouw. Een houtbouwevolutie? Zet gerust de letter R tussen de W en de E. Toch is er ook scepsis over deze revolutie. Want hoe duurzaam is het om op grote schaal bomen te kappen om aan bouwmateriaal te komen?
Behoorlijk duurzaam, meent Bart. “Hout is behalve een natuurlijk bouwmateriaal ook een hernieuwbare grondstof. Bomen kunnen steeds opnieuw worden geplant. Als er verantwoord bosbeheer wordt toegepast en nieuwe bomen worden aangeplant ter vervanging van gekapte bomen, is bouwen met hout een hele duurzame methode.”
Eigen productiebos
Het hout dat ARCON gebruikt is afkomstig uit FSC– en PEFC-gecertificeerde bossen. Dat zijn bossen die worden beheerd volgens de principes en criteria vastgesteld door de PEFC- en FSC-organisaties. Het doel is dat er nooit méér bos geoogst wordt dan er bijgroeit én dat de vitaliteit, biodiversiteit en CO2-opslag wordt gehandhaafd of wordt verbeterd. PEFC en FSC zijn internationale non-profitorganisaties die zijn opgericht om verantwoord bosbeheer te bevorderen en duurzaamheid in de hout- en papierindustrie te waarborgen.
De vaste partner van ARCON, Mayr-Melnhof uit Oostenrijk, levert zelfs hout vanuit het eigen productiebos. Productiebossen spelen een cruciale rol in het duurzaamheidsverhaal van houtbouw. Deze bossen worden specifiek aangelegd en beheerd om een constante toevoer van hout te garanderen zonder schade toe te brengen aan natuurlijke ecosystemen. Dit zorgt voor een continue cyclus van groei, oogst en herbeplanting.
Lage milieufootprint
Daarnaast zijn er nog andere factoren die bouwen met hout een stuk duurzamer maken dan traditioneel bouwen met stenen, beton en staal, stelt Bart. “Bijvoorbeeld de lage milieufootprint. Groeiende bomen nemen koolstofdioxide ofwel CO2 op en zetten dit om in zuurstof, O2. Wanneer het houtproduct wordt toegepast in de bouw houdt het CO2 vast en blijft deze behouden. Dit draagt bij aan het verminderen van de CO2-footprint van bouwmaterialen.” Verder vereist de productie van hout minder energie dan de productie van steen, beton of staal. De energie die nodig is om hout te verwerken en te transporteren is laag. Hierdoor is de milieu-impact voor houtbouw klein.
De houtbouw heeft de afgelopen jaren enorme sprongen gemaakt en dat is nog maar het begin. Bart: “De technieken worden steeds beter, waardoor we in de toekomst nóg efficiënter gebruik kunnen maken van hout. De manieren om hout te bewerken en te behandelen worden steeds slimmer, waardoor de levensduur van een houten constructie alleen maar kan toenemen.”
Opschalingsambities
Kortom: genoeg kansen voor ARCON om te groeien. Dat Bart die ambitie heeft, steekt hij dan ook niet onder stoelen of banken. “Als je ons kantoor in Nuenen betreedt, zie je dat we al flink gegroeid zijn. Maar we willen graag nog verder opschalen en nog een aantal goede, bevlogen mensen erbij hebben. Voor zulke mensen staat onze deur dan ook eigenlijk altijd open. Zo kunnen we in de toekomst nóg meer mooie projecten aannemen en realiseren. Steeds meer partijen ervaren dat houtbouw niet meer in de kinderschoenen staat, maar een hele volwassen, duurzame en milieubewuste manier van bouwen is.”