Hout: het product van de toekomst

19 januari 2021

Arcon houtconstructies is specialist in constructieve houtbouw. Het bedrijf houdt zich bezig met de engineering, levering en montage van gelamineerde houten draagconstructies en draagt ook zorg voor levering van houtgerelateerde producten en CLT (kruislaaghout). Het team, dat tien man groot is, wordt geleid door Bart van der Wijst en Hans van der Grinten.

Duurzamer kan niet

Hout is de enige vernieuwbare grondstof op aarde. Dat is op zichzelf niets nieuws, maar door de huidige problematiek is het besef er ineens volop,’ vangt Hans aan. ‘Plant je voor elke gekapte boom een nieuwe, dan heb je binnen veertig jaar weer een compleet nieuwe boom. Een boom die CO2 uit de lucht opneemt en er zuurstof voor teruggeeft. Het hout van de gekapte boom kan tien tot vijftien keer in een productcyclus worden verwerkt. Een duurzamer materiaal is er gewoon niet. Reden genoeg voor veel opdrachtgevers om voor een houtconstructie te kiezen. De CO2-buffering, het beperkte gewicht van het materiaal – waardoor ook het materieel minder zwaar hoeft te zijn – en de mogelijkheden op gebied van prefabricage zijn dan ook overtuigende kenmerken.’

Hoge aaibaarheidsfactor

‘Met het oog op het afnemende aantal bouwbedrijven en de tekorten aan vakkundig personeel lijkt prefab een juiste oplossing voor de toekomst. Met houtbouw kunnen we daar een uitstekende invulling aan geven. Weet je wat mensen als eerste doen wanneer ze onze productie bezoeken? Het hout aanraken. De mens heeft een contactgevoelswarmte met het product hout. Hout heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Vanuit de prehistorie zijn we opgegroeid met dit mooie natuurproduct. Hout heeft ons altijd beschutting en vuur voor warmte gegeven én voor bouwmateriaal gezorgd.

arcon-houtconstructies-hout-toekomst

3D-modelleren

‘De afgelopen jaren zien we in de branche een verschuiving richting 3D-modelleren. Met name de mensen van de nieuwe generatie pakken dit massaal op,’ vult Bart aan. ‘We werken vanuit Arcon het definitief ontwerp dan ook volledig uit in een 3D-omgeving. Waarom? Omdat we vanuit 3D iets kunnen aanleveren dat op maat is geëngineerd. Wij sturen onze modellen naar onze houtproductie en krijgen daarvoor CNC afgewerkte producten terug die volledig op maat en met de juiste uitsparingen en voorzieningen zijn geproduceerd. Op deze manier dragen we bij aan het verkorten van de uitvoering. Wij zijn in staat om in vijftien tot twintig weken ruim dertig woningen te bouwen en te voorzien van een dak, dat is met bouwen op de traditionele manier nog nooit vertoond!’ Arcon denkt daarnaast actief mee in oplossingen voor transport en logistiek. Door aan de voorkant virtueel te bouwen, voorkomt het bedrijf fouten tijdens de uitvoering. Sterker nog, het bedrijf uit Nuenen loopt hierin trots voorop. ‘BIM is essentieel in deze tijd. Door alle disciplines optimaal op elkaar af te stemmen, tackel je knelpunten al in het voortraject. Met 3D-modellering en prefabricage zijn we bij Arcon meer dan klaar voor de toekomst!’

Dit artikel is opgesteld in samenwerking met ArchitectenPunt. Dit artikel teruglezen of door het volledige magazine bladeren? Dat kan via deze link naar de website van ArchitectenPunt.