Arcon houtconstructies draagt bij aan uniek project in Eindhoven: Zuiver Bosrijk

20 december 2021

Op een prachtig groene locatie in Meerhoven start Arcon houtconstructies vanaf juli 2022 met de realisatie van Zuiver Bosrijk. Een uniek project, midden in de rijke natuur. In samenwerking met BPD Gebiedsontwikkeling en BanBouw worden er 32 woningen in CLT gerealiseerd, verdeeld over drie duurzame gebouwen. Door het gebruik van duurzame materialen worden deze woningen als het ware één met de omgeving.

Vanaf het grote terras direct de groene natuur in lopen, de handen uit de mouwen steken in de gemeenschappelijke tuinkas of genieten van het zonnetje. Wonen in Zuiver Bosrijk zal voor de toekomstige bewoners iedere dag voelen als vakantie. Wanneer zij zin hebben om te winkelen of naar de bioscoop te gaan, dan kan dit door simpelweg op de fiets te stappen. Zuiver Bosrijk bevindt zich namelijk in de achtertuin van de Eindhovense binnenstad.

Duurzame woningen in CLT

In totaal worden er 32 woningen gerealiseerd, bestaande uit drie clusters van 8, 11 en 13 woningen. De ruime woningen variëren van 148 tot 218 m2 en worden gebouwd aan de hand van een modulair en flexibel concept. In sommige woningen slaapt men beneden en woont men boven, terwijl het in andere woningen andersom is. De gebouwen bestaan uit twee tot vier woonlagen en zijn allemaal uniek.

Elke woning beschikt over een groen sedumdak dat regenwater absorbeert en tegelijkertijd voor isolatie zorgt. De vloeren en wanden worden uitgevoerd in CLT (kruislaaghout), de buitengevels worden van Bamboe. De woningen worden voorzien van veel glas, wat zorgt dat buiten als het ware verlengt wordt naar binnen.

Bouwen met CLT is onderdeel van een uniek bouwconcept. De bewoners zullen het als prettig gaan ervaren om te leven in een houten woning. Het binnenklimaat is prettig, het hout heeft een isolerende werking en de luchtvochtigheid blijft op een constant niveau. Bouwen met hout scheelt daarbij erg veel in de CO2-uitstoot en dat is iets wat naadloos aansluit op project Zuiver Bosrijk.

Vanaf de ontwerpfase betrokken

Arcon houtconstructies is al vanaf de ontwerpfase betrokken bij het project. In dit traject hebben wij een adviserende rol kunnen bekleden. Als Arcon hebben wij, in overleg met opdrachtgever BPD Gebiedsontwikkeling, architect MKA en aannemer BanBouw, het oorspronkelijke plan kunnen optimaliseren. Het bouwsysteem met CLT vraagt extra aandacht voor de geluidseisen, stabiliteit en brandwerendheid, deze aspecten hebben we kunnen integreren in de ontwerpfase.

Samenwerken voor een optimaal resultaat

De hoofdconstructeur van Zuiver Bosrijk is BolwerkWeekers. Voor hen is ontwerpen in CLT een vrij nieuw product. In samenwerking met Bim4all, het bouwkundig tekenbureau, werken zij het project uit in een 3D model. Het 3D model fungeert dan als basis voor de verdere uitwerking van het plan in ons virtueel productie model. De komende maanden gaan we deze modellen verder uitwerken zodat we in mei 2022 de eerste productie kunnen opstarten. Op deze manier werken we aan een optimaal bouwproces, kortere bouwtijd op locatie en het best mogelijke resultaat.

Buitengewoon

Volgens planning van de aannemer zal er in mei 2022 gestart gaan worden met de bouw van de 32 woningen in Eindhoven. Aansluitend zal Arcon houtconstructies starten met de CLT constructie van de woningen. Naar verwachting zullen we zo’n 20 weken nodig hebben om de casco’s voor de 32 woningen te realiseren. Eén ding is zeker: in 2023 is gemeente Eindhoven een buitengewoon duurzaam woongebied rijker.