Prachtig nieuw hoofdgebouw Beekse Bergen te Hilvarenbeek

9 februari 2022

In het hoofdgebouw van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek hingen de nieuwe lampenkappen nog geen week, toen het op donderdag 16 juni 2021 in vlammen opging. Een dramatische dag in de geschiedenis van het vakantiepark. De vlammenzee verwoestte het complete gebouw, waarbij onder andere het restaurant, de supermarkt en het zwembad verloren gingen.

Het vakantiepark pakte echter snel door en nog geen half jaar later werd er gestart met de bouw van een nieuw hoofdcomplex met als thema: Afrika, natuur en strand. Voor de realisatie van dit gebouw wordt gebruik gemaakt van veel natuurlijke elementen, waaronder hout, en laat Arcon houtconstructies daar nu een specialist in zijn.

Prachtig nieuw hoofdgebouw

Er komt een geheel nieuw complex op de plek waar het oude centrumgebouw stond. Het restaurant, de supermarkt en de snackbar komen hierin terug, waaronder ook de balie van het fietsen- en botenverhuur en de receptie, die voorheen aan het begin van het park zat. Tevens wordt er een nieuwe animatieruimte met podium, een indoorspeeltuin en een multifunctionele zaal gerealiseerd.

Ook het zwembad komt terug, zij het met een upgrade. Het wordt ongeveer even groot, maar naast de glijbaan komt er een stroomversnelling, een speeldeel voor kleine kinderen en een apart bad waarin gasten baantjes kunnen trekken.

In tegenstelling tot het oude gebouw zal er in het nieuwe gebouw enkel met een elektrische installatie gewerkt worden. Het zwembad wordt bijvoorbeeld verwarmd met zonnecollectoren en daarnaast zijn er nog meer duurzame oplossingen bedacht. Het geheel krijgt dus een flinke upgrade. Het beloofd een prachtig nieuw complex te worden.

  • Schematische weergave van de kapconstructie van het restaurant

  • Details nok (dakliggers-spantbenen-hoekkeper)

  • Details trekband

  • Details trekband

Natuurlijke elementen

Voor de realisatie wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke elementen, waaronder de houten draagconstructie. In opdracht van Houthandel van Dal heeft Arcon houtconstructies het gelamineerd hout, dat gebruikt wordt voor het zwembad, het restaurant en de receptie, geëngineerd en geleverd. In totaal heeft Arcon houtconstructies 125 m³ hout geleverd, verdeeld over dakliggers, randliggers, raveelliggers en hoofdliggers.

De samenhang van de stalen draagconstructie met de houten kapconstructies, welke zijn berekend door onze houtconstructeur, heeft een aantal mooie details opgeleverd. Hieronder wat specifieke details die door ons bepaald zijn, zie de afbeeldingen hiernaast.

Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van glas, zodat het aanliggende Victoriameer vanuit alle zijden goed zichtbaar is. Door de inbreng van diverse natuurlijke elementen sluit het nieuwe hoofdgebouw goed aan op de beleving van het gehele park. Bezoekers lopen straks vanaf het ruime buitenterras direct het strand op.

Mijlpalen

In de eerste week van januari is het hoogste punt bereikt en over enkele maanden staat de volgende mijlpaal op de planning. De oplevering zal dan plaatsvinden en de Beekse Bergen kan haar gasten in het nieuwe complex dan weer gaan ontvangen. Een moment waar iedereen, die de Beekse Bergen een warm hart toe draagt, naar uit kijkt.