Arcon houtconstructies brengt inspirerend bezoek aan houtproducent in Oostenrijk

7 september 2021

Eind juli brachten een aantal collega’s van Arcon houtconstructies een bezoek aan onze houtproducent in Oostenrijk. Een inspirerend bezoek, waarbij we een rondleiding kregen in de fabriek, interessante houten bouwwerken bezochten en spraken over onze samenwerking. Bart van der Wijst, operationeel manager, neemt ons mee tijdens deze boeiende reis.

Dag 1

Bezoek hoofdkantoor Leoben

Na een korte vlucht van Schiphol naar Wenen vertrekken we met de auto naar Leoben. Hier ligt het hoofdkantoor van één van onze producenten van gelamineerd hout (lijmhout) en kruislaaghout (CLT). Het hoofdkantoor is ook volledig uit lijmhout en CLT opgetrokken en het staat volledig vrij van de grond door middel van de gelamineerde constructie. Anders dan in Nederland is de volledige lijmhoutconstructie onbehandeld en kan het door de lage luchtvochtigheid – 50% landklimaat – zo ook uitgevoerd worden.

De bedrijfsleider ter plaatse geeft ons een rondleiding en vertelt dat er ongeveer 100 collega’s op het hoofdkantoor werken, verdeeld over twee kantoorvleugels op twee verdiepingen. De kantoorvleugels zijn uitgevoerd in gelamineerd hout met CLT wanden en vloeren. Aan de voorzijde kraagt het kantoor uit, dit wordt volledig opgevangen door de CLT wanden in combinatie met de vloeren. In het middengebied zijn de natte ruimten, spreekruimten en de verkeersruimten gelegen. Dit middelste gedeelte is volledig overkapt door middel van een lichtstraat uitgevoerd in een houten constructie. Het (melk)glas is speciaal ontworpen om bij warme dagen zoveel mogelijk hitte uit het gebouw te houden. Ondanks het hete weer buiten, merkte we tijdens het bezoek binnen niets van de warmte.

Nog een opvallend detail is dat het volledige gebouw kunstmatig bevochtigd wordt. In combinatie met de eigenschappen van hout en binnenklimaat geeft dit een zeer prettige werksfeer. Wellicht iets om mee te nemen voor ons nieuwe kantoor wat we dit jaar gaan realiseren.

arcon-houtconstructies-productiehal-gaishorn-am-see

Volgende halte: Gaishorn am See

Vanaf het hoofdkantoor rijden we richting de productiehal in Gaishorn am See en na een stevige lunch zijn we allen klaar voor het middagprogramma. Het is een indrukwekkende hal waar twee productielijnen voor het kruislaaghout in gebruik zijn. In deze productiehal wordt per jaar tussen de 80.000 en 100.000 m3 hout verwerkt tot CLT.

Aansluitend bespreken we op kantoor de ontwikkelingen, huidige en toekomstige plannen van Arcon houtconstructies met ons onze samenwerking als belangrijkste pijler.

Na een intensieve dag zetten we koers naar Hohentauern, waar we op 1750 meter hoogte de dag afsluiten met een heerlijk diner. Morgen staat in het teken van projectbezoeken.

Dag 2

CLT woning in Liezen

Onze eerste stop is de realisatie van een particuliere woning, waarvoor het gelamineerde hout en kruislaaghout is geleverd. De woning wordt gebouwd tegen de helling van een berg.

De begane grond is vervaardigd uit een betonconstructie waarop twee bouwlagen gebouwd zijn. Het houten casco hebben ze twee (!) dagen opgebouwd en geeft dan ook meteen een mooi resultaat.

arcon-houtconstructies-clt-woning-oostenrijk

Kantoor met distributiehallen in Sankt Stefan ob Leoben

Aansluitend aan ons bezoek in Liezen rijden we naar een nieuwbouw kantoor met diverse hallen. Dit kantoor is volledig opgetrokken uit gelamineerd houtconstructie met CLT wanden en vloeren. De lichte scheidingswanden om de ruimten van elkaar af te scheiden worden uitgevoerd in HSB.

De productiehallen zijn uitgevoerd in prefab en in het werk gestort beton.

De grote overspanning van de hal wordt opgevangen door gelamineerde dakspanten met staalconstructie. Een mooie hybride bouwcombinatie van diverse materialen en constructieve elementen.

arcon-houtconstructies-clt-prefab-beton

Fabriek Wöllersdorf

In de middag bezoeken we een producent die een vloersysteem heeft ontwikkeld van CLT in combinatie met beton. Met behulp van deze elementen kan geprefabriceerde stapelbouw gerealiseerd worden van circa 24 verdiepingen hoog. Hiermee kunnen vele traditionele stappen achterwege gelaten worden. Door middel van deze methode kan er efficiënter gebouwd worden en gaat het bouwtempo omhoog. Het grote gewicht van de elementen maakt het wel een uitdaging om het systeem naar Nederland te krijgen, maar gelukkig denken we bij Arcon in kansen en mogelijkheden.

Om te zien hoe een dergelijke constructie is toegepast, bezoeken we in Wenen een woongebouw met zes bouwlagen. Bovenstaand vloersysteem is in dit gebouw geïntegreerd met aan de buitenzijde een gevel voorzien van Lariks planken.

Met dit bezoek sluiten we onze reis af en vertrekken we vanuit Wenen terug naar Nederland. Het was een buitengewoon boeiend en inspirerend bezoek aan Oostenrijk.

Wordt vervolgd!