Projecten voor Nationale Houtbouwprijs 2021 bekend gemaakt: twee bekenden in voorselectie

14 oktober 2021

Het Houtblad, een onafhankelijk vakblad voor het ontwerpen en construeren van houten gebouwen, is dit jaar met iets nieuws begonnen: de Nationale Houtbouwprijs. Dit is een prijs voor het beste houten gebouw van Nederland. Er zijn awards te winnen in drie categorieën: Zakelijke Houtbouw, Particuliere Houtbouw en Seriematige Houtbouw. De voorselectie is bekend en als we de lijst van 50 geselecteerde projecten doornemen zien we twee bekende bouwprojecten van Arcon houtconstructies: Wonen Zoals in Den Bosch en Gibbonverblijf in Artis Amsterdam, dat we realiseerden in opdracht van respectievelijk Hendriks Coppelsmans en ATERLIERFRONT.  

Met de Nationale Houtbouwprijs wil Het Houtblad de kwaliteit en aandacht bevorderen van bouwen met hout in Nederland. In de breedste zin van het woord: van een exclusieve houten villa tot bedrijfspand of zorginstelling. Maar ook houtbouwconcepten waarmee op grote schaal duurzaam en circulair huizen gebouwd kunnen worden komen in aanmerking voor een prijs.

De Nationale Houtbouwprijs beloont projecten in verschillende categorieën:

  • Zakelijke houtbouw
  • Particuliere houtbouw
  • Seriematige houtbouw
  • Overall juryprijs: het beste houtbouwproject van Nederland volgens de jury
  • Publieksprijs: het beste houtbouwproject van Nederland volgens het aantal stemmen op de website.

Ondanks dat het de eerste editie is van de Nationale Houtbouwprijs, noemde de vakjury het al een succes.

Twee bijzondere projecten op longlist

Wanneer we de voorgeselecteerde projecten erbij pakken, komen we twee inzendingen tegen waar Arcon houtconstructies een bijdrage aan heeft geleverd. In de categorie Zakelijke houtbouw is het Gibbonverblijf in Artis Amsterdam genomineerd en in de categorie Seriematige houtbouw is Wonen Zoals in Den Bosch een serieuze kanshebber.

Gibbonverblijf – Artis Amsterdam

ATELIERFRONT heeft in ARTIS een paviljoen gerealiseerd voor een gibbonfamilie met de typologie van een boomgaard; een inclusieve plek waar mens, dier en plant in harmonie zijn. Het ontwerp is een elegante structuur die opgaat in zijn omgeving en past goed in de monumentale context van het park en bij de progressieve ideeën van ARTIS, waarin dierenwelzijn en duurzaamheid centraal staan. Het gebouw bestaat uit een gelamineerde hoofddraagconstructie van Siberisch lariks en vuren multiplan dakplaten.

Wonen Zoals – ‘s-Hertogenbosch

Het project WonenZoals bestaat uit 18 duurzame en circulaire woonzorgappartementen en 2 ontmoetingsruimten voor jongeren met een lichte verstandelijke of lichamelijke beperking. Hout heeft de hoofdrol in dit gebouw, want niet alleen de gevelelementen en gevelbekleding, maar ook de hoofddraagconstructie is volledig van hout. Als onderaannemer is Arcon houtconstructies in opdracht van Hendriks Coppelmans betrokken bij dit project middels ‘design & build’ van de houten draagconstructie, bestaande uit  kruislaaghout en de gelamineerde liggers. Naar verwachting kunnen de eerste bewoners in de zomer van 2021 hun nieuwe, duurzame woning gaan betrekken.

Twee bijzonder mooie projecten die op 24 november zomaar in de prijzen kunnen vallen.

Voldoen aan alle criteria

Wanneer projecten worden toegelaten tot de selectie, betekent dit niet automatisch dat zij ook op de longlist geplaatst worden. Daarop komen enkel projecten die aan de hoge minimale criteria van de jury voldoen:

  • Bouwkwaliteit: is er op de juiste manier en om de juiste redenen van hout gebruik gemaakt, en is het gebouw ‘well made’
  • Esthetische aspecten: is het hout op inspirerende en aansprekende manier ingezet?
  • Duurzaamheid: in welke mate is met duurzaamheidsaspecten rekening gehouden?
  • Herhaalbaarheid is het project financieel, technisch en logistiek voor herhaling geschikt?
  • Inventiviteit/originaliteit/relevantie/‘wow-factor’

Gebouwen waar gebruik wordt gemaakt van andere materialen zoals staal en beton, zogenoemde hybride gebouwen, worden ook tot de competitie toegelaten. Zolang er maar gesproken kan worden van een groot aandeel hout in de constructie.

Jury Nationale Houtbouwprijs 2021

De vakjury die alle ingezonden projecten heeft beoordeeld is samengesteld met deskundigen uit verschillende disciplines van de bouw. Irma Thijssen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), Wim de Groot (SHR, UD aan de TU Eindhoven), Boris Zeisser (architect, docent TU Delft). Eric D. de Munck (Centrum Hout) en Pablo van der Lugt (Adviseur biobased bouwen en docent aan de TU Delft). De juryvoorzitter is Jan Maurits Schouten, hoofdredacteur van Het Houtblad. Zij zijn verantwoordelijk voor de longlist.

Winnaars bekend tijdens jaarlijkse Houtdag

De winnaars van de Nationale Houtbouwprijs 2021 worden bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse Houtdag van Het Houtblad in november van dit jaar. Het publiek mag in het najaar stemmen via de website op de genomineerden en zo de Publieksprijs bepalen.