Arcon bv draagt bij aan bovengemiddeld duurzaam wooncomplex De Gijselaar in Amstenrade

In Amstenrade (Limburg) is gemeente Beekdaelen samen met Innovo (schoolbestuur), Cicerco (zorgcentrum) en ZOwonen bezig met de ontwikkeling van gebied De Gijselaar. Onderdeel van deze gebiedsontwikkeling is de realisatie van een duurzaam appartementencomplex met 48 ouderenwoningen. In opdracht van Heijmans is Arcon bv betrokken bij de realisatie van dit complex, dat gericht is op ‘de bewoners van de toekomst’.

Aan de westzijde van Amstenrade ligt het gebied De Gijselaar. Hier zijn onder andere een zorgcomplex, een basisschool, een gemeenschapshuis, sociale huurwoningen, halfvrijstaande woningen en een voetbalvereniging gesitueerd. Al geruime tijd wordt er gewerkt aan plannen om dit gebied toekomstbestendig te maken. De geplande gebiedsontwikkeling zal resulteren in een fraai en vernieuwde omgeving waar Amstenrade van kan genieten. Er komt onder meer een modern nieuw kind centrum, de voetbalclub krijgt een metamorfose en de openbare ruimte wordt verbeterd doordat verkeersstromen en parkeervoorzieningen worden geoptimaliseerd. Naast deze veranderingen komen er ook nieuwe woningen, waaronder een appartementengebouw met 48 duurzame ouderenwoningen.

Bovengemiddeld

In 2020 is het bestaande appartementengebouw van woningcorporatie ZOwonen aan De Gijselaar gesloopt. In de afgelopen jaren heeft ZOwonen op deze plek plannen ontwikkeld voor een nieuw wooncomplex. Met het oog op de toekomst is er tijdens de ontwerpfase van dit gebouw sterk rekening gehouden met de klimaatadaptatie.

Dit vraagt om een gebouw dat duurzamer is dan gemiddeld, juist bovengemiddeld bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen en een buitengewoon prettig leefklimaat biedt voor de bewoners. Één van de bouwmaterialen die naadloos aansluit op deze doelstellingen is hout.

De draagconstructie – behalve de begane grondvloer – van het gebouw wordt gemaakt van hout. Hierdoor houden we de milieubelasting zo min mogelijk. In opdracht van Heijmans is Arcon bv verantwoordelijk voor de levering en montage van het volledige casco, dat bestaat uit ruim 1.250 m3 CLT.

De bouw van het CLT-casco start in Q3 van 2023 en zal ongeveer twintig weken duren.

gijselaar-arconbv-houtconstructies
gijselaar-arcon-houtconstructies