Arcon b.v. wint Nationale Houtbouwprijs 2022 met nieuwbouw HAVEP

17 november 2022

Op dinsdag 15 november, tijdens de Houtdag 2022, mocht Arcon b.v. zich tot twee maal gelukkig prijzen tijdens de uitreiking van de Nationale Houtbouwprijs. Arcon bouwde naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects een nieuw bedrijfspand voor werkkledingfabrikant HAVEP in Goirle. Voor dit toonaangevende project ontving Arcon zowel de categorieprijs ‘zakelijke houtbouw’ als de publieksprijs.  

De Nationale Houtbouwprijs is, net als de jaarlijkse Houtdag, een initiatief van onafhankelijk vaktijdschrift Het Houtblad. Het doel van de Nationale Houtbouwprijs is om het bouwen met hout te stimuleren. Een zeskoppige vakjury koos uit ruim 60 inzendingen een voorselectie van 47 gebouwen, die allemaal gelden als voorbeelden van aansprekende recente houtbouw in Nederland. Uit die voorselectie werden negen projecten genomineerd, verdeeld over drie categorieën: zakelijke houtbouw, particuliere houtbouw en seriematige houtbouw.

Duurzaam en sfeervol ontwerp

In een vol gevuld Tivoli Vredenburg in Utrecht mocht Hans van der Grinten (Arcon) plaatsnemen op het podium tussen de andere genomineerden: “Onze opdrachtgever HAVEP houdt zich bezig met duurzame bedrijfskleding, het is uitermate mooi om te zien dat zij gekozen hebben die duurzaamheid door te trekken in het gebouw. Het gebouw is overigens zeer efficiënt en sfeervol ontworpen door architectenbureau Paul de Ruiter. Wij hebben het project verder geëngineerd, constructief vormgegeven, geproduceerd, geleverd en gemonteerd.”

Dubbelprijs

Tijdens de bijeenkomst werden er lezingen gegeven door keynote speakers uit het binnen- en buitenland. Ook werden er presentaties gegeven over innovaties en onderzoek naar bouwen met hout. Tussen de lezingen door werden de video’s getoond van de genomineerde projecten en vonden de uitreikingen plaats. Met maarliefst twee prijzen als resultaat voor Arcon!

“We hebben er met ons team hard aan gewerkt: speciale dank aan Bart van der Wijst, Koen Rooijakkers, Joeri Dirks en Sebastiaan van Ruitenbeek. Ook wil ik architecten bureau Paul de Ruiter bedanken voor het mooie, efficiënte en sfeervolle ontwerp. Daarnaast mogen we onze opdrachtgever Havep en het projecteam niet vergeten. Zij hebben de realisatie van dit mooie project absoluut mogelijk gemaakt”, aldus Hans van der Grinten.

  • Hans van der Grinten (Arcon), Paul de Ruiter (architect) en Bart van der Wijst (Arcon).

  • Uitgeefdirecteur Rens Sturrus (Eisma Media Groep) reikte de Publieksprijs uit.

  • Hans van der Grinten neemt de categorieprijs ‘Zakelijke houtbouw’ in ontvangst.

Juryoordeel

Het idealistische bedrijf HAVEP liet zo veel mogelijk in hout uitvoeren en ging daarbij volgens de jury, bij monde van Irma Thijssen (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), ‘verder dan zo ver ons bekend enig andere opdrachtgever op dit gebied.’ Ook de afwerking, de integrale benadering en de gevonden technische oplossingen bekoorden de jury. Daarnaast werd voor de gevelafwerking ook nog eens gevelhout hergebruikt.

1.860 kuub hout

In de nominatievideo die speciaal werd gemaakt in aanloop naar de Houtbouwprijs lichtte Bart van der Wijst (Arcon) toe: “We hebben voor HAVEP een warehouse gebouwd van 6.000 m2 en een kantoor van 3.000 m2 in gelamineerd hout en CLT. In totaal bedraagt het project 1860 kuub aan houtvolume. Aan de voorkant is er veel tijd besteed aan het ontwerptraject, waardoor het gebouw in ongeveer 12 weken volledig opgebouwd kon worden. Dat de uitvoering zo snel gaat, is fantastisch. Ook het gevoel dat je krijgt in een houten gebouw is geweldig. Dit alles maakt het product hout een ontzettend mooi product om mee te werken”.

Bekijk hier de nominatievideo om een sfeerbeeld te krijgen van het HAVEP-gebouw.