de Stilteruimte – Utrecht

stiltecentrum Utrecht

Projectdetails

Opdrachtgever
Cornelissen aannemingsbedrijf

Architect
Wiegerinck

Hoofdconstructeur
Zonneveld ingenieurs

Houtproducent
Pfeifer Group

Realisatie
2022

Toegepaste materialen

  • Hout: PEFC gecertificeerd CLT hout
  • Volume: ca. 28 m3 

Projectomschrijving

De nieuwe Stilteruimte bevindt zich in de centrale hal van het Diakonessenhuis in Utrecht en is een afgesloten, openbare ruimte toegankelijk voor iedereen in het ziekenhuis die rust zoekt, ongeacht hun levensovertuiging. De ruimte kan gebruikt worden om te bidden of te mediteren, een kaarsje te branden of te schrijven. De stilteruimte is dag en nacht open.

Wiegerinck, het ontwerpbureau betrokken bij het masterplan van het Diakonessenhuis, heeft het ontwerp van de Stilteruimte gerealiseerd en is als architect betrokken bij het volledige masterplan. Het bijzondere ontwerp is geïnspireerd door de natuur, met de ruimte rustend op een symbolische “stam”, waarbij extra aandacht is besteed aan de toegankelijkheid van natuurlijk licht.

Arcon houtconstructies heeft het constructieve houten casco van CLT en gelamineerd hout geleverd aan Cornelissen Aannemingsbedrijf uit Zeeland (NB). Vooraf hebben we in samenwerking met de opdrachtgever, architect en hoofdconstructeur het plan verder geoptimaliseerd. Dankzij onze kennis en ervaring hebben we samen met de opdrachtgever een hoogwaardige constructie gerealiseerd.