Klooster Rilland – Rilland
Projectdetails
Opdrachtgever
Bergh Bouwsystemen
Toegepaste materialen
- Gelamineerd hout: 61 m³
Projectomschrijving
Op oude ansichtkaarten in Rilland zie je ‘’t Klooster van Rilland’ nog staan in haar oude glorie. Vandaag de dag wordt de voormalige rectoraatskerk met bijgebouwen voor heel andere doeleinden gebruikt. Sinds 2011 fungeert de locatie namelijk als huisvesting voor medewerkers van De Jager Detachering. Door de uitbreiding in de vorm van een nieuwe vleugel komen daar binnenkort nieuwe prachtige appartementen, zodat er in de toekomst 300 extra medewerkers op deze unieke locatie gehuisvest kunnen worden.
In 1903 opende het Rillandse klooster, dat vervolgens meer dan zestig jaar een oord van gebed en boetedoening was. In de jaren zestig zag men er echter geen brood meer in en in ’67 vertrok de laatste pater. Na verschillende pogingen om van het klooster een goedlopende hotel- en congreslocatie te maken, werd het gebouw in 2011 overgenomen door De Jager Detachering. Sinds dat jaar fungeert het voormalige klooster als huisvesting voor medewerkers van het uitzendbureau. Een jaar eerder werd door de gemeente Reimerswaal het bestemmingsplan ‘Klooster van Rilland’ vastgesteld, dat het mogelijk maakt om het pand uit te breiden naar 300 plaatsen. Deze uitbreiding is in Q3 2022 in gang gezet.
Samen met opdrachtgever Bergh Bouwsystemen en partijen als Cerfix Constructies, OBI Beton, EBRS Staalconstructies, Heeren groep en Jonkers Bouwmetaal BV zijn we betrokken bij de realisatie van de nieuwe vleugel aan dit bijna 120 jaar oude gebouw.
Arcon bv is voor dit plan verantwoordelijk voor de levering van de houtconstructie die bestaat uit 237 gelamineerde kolommen. Dankzij deze constructie wordt de ecologische impact van het project extreem gereduceerd. De kolommen bestaan in totaal uit zo’n 61 m3 hout, wat bijna 44.000 kg aan CO2 vast weet te leggen. Ter vergelijking: dit staat gelijk aan de uitstoot van 370.424 km aan uitlaatgassen van een middenklasse auto.