Bosvallei – Eindhoven

bosvallei-arcon-bv-1

Projectdetails

Opdrachtgever
LPM Development

Toegepaste materialen

  • CLT, vurenhout: 1.580 m³

Projectomschrijving

Na de zomervakantie van 2022 start hoofdaannemer BanBouw met de bouw van 48 woningen in Bosvallei. Een unieke project dat onderdeel is van de buurt Bosrijk, gelegen in Meerhoven. In opdracht van LPM Development is Arcon houtconstructies betrokken bij de realisatie van dit bijzonder en duurzaam woonlandschap.

Bosrijk in Meerhoven: wonen in een beeldentuin

Aan de rand van Eindhoven ligt de relatief jonge wijk Meerhoven, waar de buurt Bosrijk gerealiseerd wordt. Bosrijk is als buurt een groene oase en kenmerkt zich door het ‘clusteren’ van woningen, waardoor er een variatie ontstaat in ruimte en beleving. Duurzaamheid, spraakmakende architectuur en ruimtelijke kwaliteit zijn drie belangrijke uitgangspunten van wijk Bosrijk. De woningen worden ingepast in het bestaande landschap, waarbij de ruimte rondom de gebouwen in feite de tuin is van de bewoners. Het wonen is Bosrijk wordt vormgegeven als ‘wonen in een beeldentuin’. Bosrijk bestaat uit 21 clusters, waarvan er op dit moment 9 bebouwd zijn met zo’n 150 woningen. In de 12 lege clusters is ruimte voor nog eens ruim 200 huizen. Eén van deze clusters is Bosvallei, waar 48 duurzame CLT woningen worden gerealiseerd.

Unieke woningen van CLT

Er zijn voor Bosvallei een drietal woningtypes ontworpen met daarin diverse variaties. De oppervlakten van de woningen variëren van 104 tot 162 m2 en zijn volledig zelfvoorzienend. De constructieve daken en wanden worden uitgevoerd in CLT. In totaal wordt er ongeveer 15.000m2 CLT verwerkt in de woningen. De demontabele bamboe geveldelen en flexibele indeling maken de woningen toekomstbestendig. Ook is er aan energiezuinigheid gedacht. De woningen worden voorzien van triple glas en de daken met de meest gunstige zonligging worden voorzien van zonnepanelen. Op de overige woningen wordt een sedumdak toegepast. De wanden en daken van CLT worden door Arcon bv geleverd en gemonteerd.

In Q4 van 2022 start Arcon bv met de montage van cluster A, waarna in Q1 en Q2 van 2023 de overige drie clusters volgen.