Gemeente Eindhoven wordt een bijzonder duurzaam woonlandschap rijker: Bosvallei

In juli 2022 is hoofdaannemer BanBouw in opdracht van LPM Development gestart met de bouw van 48 woningen in Bosvallei. Een uniek project dat onderdeel is van Bosrijk Eindhoven, gelegen in Meerhoven. De constructie van de woningen is een combinatie van kruislaaghout (CLT) en prefab beton, waarbij Arcon bv verantwoordelijk is voor de levering en montage van de CLT wanden en daken.

Project Bosvallei is onderdeel van de unieke wijk Bosrijk die verrijst in Meerhoven. Tussen de straten Bosuil en Bosfazant wordt dit duurzame project ontwikkeld met fraaie architectuur. Het architectonisch ontwerp van de woningen is gebaseerd op de natuur. Iedere boom in de natuur is uniek en dat komt door kleine verschillen. Desondanks hebben bomen genoeg gemeenschappelijk dat ze een harmonisch geheel vormen. De woningen in Bosvallei variëren ook op deze manier: de vorm, hoogte en oriëntatie. Kleine subtiele verschillen zorgen hierbij voor een diverse en toch samenhangend geheel. Een geheel dat opgaat in de natuur. In totaal zullen 48 nieuwe woningen Bosvallei gaan vormen. Omringt door bomen, veel groen en een onder andere een natuurspeelplaats, vormt dit een heerlijke plek om te wonen in de natuur.

Een bijzonder duurzaam woonlandschap

De afwisselende positionering en oriëntatie van de woningen voorkomt gesloten gevels die sterke hitteabsorptie en weinig ventilatie tot gevolg hebben; een variërend daklandschap buigt windstromen af en voorkomt windhinder; het omsluitende boslandschap minimaliseert de hoeveelheid verharding en geeft extra verkoeling; de natte zone heeft infiltratie- en buffercapaciteit en zorgt voor een prettige luchtdoorstroming; en de geselecteerde materialen (hout, sedum, lichte waterdoorlatende verharding) hebben een laag albedo en geringe warmte-absorptie/uitstraling, waardoor de ophoping van hitte beperkt blijft en een aangenaam leefmilieu ontstaat.

Duurzame materialen

Er zijn voor Bosvallei een drietal woningtypes ontworpen met daarin diverse variaties. De woonoppervlakten van de woningen variëren van 104 tot 162 m2. De constructie van de woningen is een combinatie van kruislaaghout (CLT) en prefab beton. De bamboebekleding en ‘flexibele’ indeling maken de woningen toekomstbestendig. Daarnaast is er ook aan de energiezuinigheid gedacht. De woningen worden voorzien van zonwerend triple glas en op de daken met de meest gunstige zonligging worden zonnepanelen geplaatst. Op de overige woningen wordt een sedumdak toegepast.

In Q3 van 2022 start Arcon bv met de montage van cluster A, waarna in Q1 en Q2 van 2023 de overige drie clusters volgen.