Arcon op ontdekkingsreis naar dé oplossing voor ‘houten hoogbouw’ in Nederland

Het oudste bouwmateriaal staat vandaag de dag ook wel bekend als het meest innovatieve: hout. Bouwen met hout maakt al jarenlang een stormachtige ontwikkeling door en de volgende grote stap hierin zijn wolkenkrabbers. Arcon zet daarom volop in op de toekomst en is op zoek naar dé oplossing voor houten hoogbouw in Nederland. 

In het buitenland zijn al enkele toonaangevende wolkenkrabbers gerealiseerd. Zo staat Mjøstårnet van ruim 85 meter hoog in Noorwegen en zijn er in Tokio plannen om een woontoren in hout te realiseren van maar liefst 350 meter hoog. Ook in Nederland neemt de vraag naar hoogbouw in hout toe. Het hoogst bewoonbare houten gebouw in Nederland op dit moment is Haut in Amsterdam. Deze 73 meter hoge wolkenkrabber is begin 2022 opgeleverd en telt in totaal 21 verdiepingen. Dit zal niet lang de enige woontoren in Nederland zijn die van een ander materiaal gemaakt is dan enkel van beton en staal. Eén ding is zeker: houten wolkenkrabbers hebben de toekomst.

arcon-houtconstructies-haut

Hout als materiaal voor hoogbouw

Op de vraag waarom hout nu pas wordt gebruikt als materiaal voor hoogbouw hebben meerdere geleerden een mening. Houtbouw hoger dan drie verdiepingen speelt al langer. Veel mensen weten het niet, maar begin jaren negentig is in Delft al een gebouw van vijf verdiepingen hoog in hout neergezet. Hoogbouw in hout is realiseerbaar door de toepassing van gelamineerd hout, kruislaaghout (CLT) en ander gerelateerde houtbouw systemen.

Technisch gezien kunnen er gebouwen gerealiseerd worden van 100 tot 150 meter hoog zonder dat dit ten koste gaat van veiligheid en comfort. Tevens werkt de constructieve houtbouw goed samen met andere bouwmaterialen zoals beton en staal.

Om wolkenkrabbers te realiseren zijn de keuze voor de juiste bouwmaterialen extreem belangrijk. Een goede bouwmethode is bijvoorbeeld om de kern van het gebouw te vervaardigen uit beton en de rest van het gebouw in constructieve houtbouw. Deze combinaties zijn in het verleden al berekend, toegepast en gerealiseerd.

De toekomst van houten hoogbouw

Dat hout goed gaat met beton is ook Arcon niet ontgaan. De combinatie van beide materialen is volgens de constructieve houtbouwer uit Nuenen hét toekomstperspectief om houten hoogbouw te realiseren. In het kader van dit perspectief reisde de directie van Arcon samen met bouwpartner Bouwcenter Swinkels af naar Oostenrijk. Een kort reisverslag:

Dag 1

“Onze reis begint helaas met een kleine tegenslag, die we allemaal kennen: vertraging op Schiphol. De vertraging heeft met name te maken met het onstuimige weer, waarmee we deze week te maken hebben. Na enkele uren vertraging vertrekken we uiteindelijk toch naar Oostenrijk. Eenmaal aangekomen zetten we direct koers naar Wöllersdorf, een klein plaatsje dat op ruim een half uur rijden van Wenen ligt. Hier bevindt zich het hoofdkantoor van de producent van de geprefabriceerde houtbeton onderdelen. De producent laat ons, middels een presentatie, een nieuw innovatief vloersysteem van CLT in combinatie met beton zien. Het systeem is door de producent zelf ontwikkeld. Aansluitend krijgen wij een rondleiding over het grote terrein en door één van de naastgelegen productiehallen, waar prefab elementen geproduceerd worden.

Na het bezoek in de fabriek maken we een korte wandeling door het prachtige Wenen en sluiten we de dag af met een diner in een lokaal restaurant.

arcon-houtconstructies

Dag 2

“De tweede dag starten we met een afspraak bij één van onze leveranciers. Bij dit gesprek  bespreken wij onze toekomstplannen, de aankomende projecten van Arcon en komt de onderlinge samenwerking tussen beide partijen aan bod.

Vervolgens rijden we naar een productiehal, gelegen net buiten Wenen. In deze productiehal worden de vloerelementen van CLT met beton geproduceerd. Deze combinatie wordt toegepast in de stapelbouw en is geschikt voor overspanningen tot 7 meter. Door de toepassing van deze elementen kan de totale bouwtijd aanzienlijk korter worden. Het traditionele bouwproces kan worden geoptimaliseerd middels deze innoverende bouwmethodiek, denk hierbij bijvoorbeeld aan sneller en efficiënter bouwen.  Daarnaast zouden deze elementen ook zeer geschikt kunnen zijn voor hoogbouw.

Na de rondleiding reizen wij door naar het complex HoHo Wien. Voor dit project zijn de (CLT)hout-betonvloeren toegepast, zoals we deze eerder in de productie hebben gezien. HoHo Wien is een gebouw dat bestaat uit drie verbonden torens met een hoogte van 40, 57 en 84 meter. Hiermee is het één van de hoogste houten gebouwen ter wereld. Het gebouw bestaat voor 74% uit hout en in de kern bevinden zich betonnen trappenhuizen en liftschachten. Bij het ontwerpen van dit complex is gekozen voor vier standaard prefab bouwelementen waarmee alle verdiepingen zijn gestapeld: gelamineerde vuren kolommen, betonnen randbalken, (CLT)hout-betonvloeren en houten gevelelementen. Mede dankzij deze bouwmethodiek kwam het de bouweenvoud ten goede: probleemloos, snel en kostenbesparend.

Na de lunch in een lokale eetgelegenheid sluiten we ons bezoek aan Oostenrijk af. Het boeiende bezoek aan onze partners brengt ons weer een stap dichterbij tot dé oplossing van “houten hoogbouw” in Nederland.