Arcon houtconstructies, de nieuwe tak van de BanGroep

22 januari 2021

Arcon houtconstructies mag zich vanaf 2021 officieel onderdeel noemen van de BanGroep. Hans van der Grinten, voormalig eigenaar van Arcon houtconstructies vertelt over de geschiedenis van het houtbouwbedrijf, kruisbestuiving en de toekomst van houtbouw. Dit doet hij samen met Bart van der Wijst, bedrijfsleider van Arcon houtconstructies en Gijs van Doorn, directeur van BanBouw.

De fundering van Arcon houtconstructies 

Hans van der Grinten, voormalig eigenaar van ARCON houtconstructies stapte in maart 1984 in de wereld van de constructieve houtbouw, en werkte voor het toenmalige De Coenen Bouwelementen, destijds onderdeel van IBC bouwgroep. “Het was toen al een dusdanig interessant vakgebied dat ik dit daarna ook nooit meer verlaten heb”, vertelt Hans. Hij heeft zich in de jaren die volgde dan ook volledig toegelegd op de specialisatie van constructieve houtbouw.

Bij zijn volgende werkgever kreeg Hans de mogelijkheid om zijn eigen afdeling – gelijmde houtconstructies – vorm te geven, samen met een directe collega. De samenwerking beviel zo goed dat beide heren in 2000 de krachten hebben gebundeld en besloten om samen CLC Houtconstructies op te richten. Na tien succesvolle jaren werd CLC Houtconstructies uiteindelijk opgesplitst en hier is Arcon houtconstructies uit voortgekomen.

Maar waar komt de naam ‘Arcon’ dan precies vandaan? “Arcon kun je omschrijven als Architectonische Contructies en dat de letter A overal bovenaan komt te staan als eerste letter van het alfabet, dat is dan mooi meegenomen”, lacht Hans.

arcon-houtconstructies

houtbouw-collectief

De kracht van een hecht collectief

Arcon houtconstructies bestaat officieel sinds 2013 en is sindsdien verantwoordelijk voor de levering, engineering en montage van gelamineerde houten draagconstructies, CLT (Cross Laminated Timber)  constructies en hout gerelateerde producten, zoals Multiplan, Profideck en houtskeletbouw. De complete projectrealisatie, inclusief benodigde verbindingsmiddelen om de stabiele houten draagconstructie te realiseren ligt in de handen van Arcon.

De realisatie van projecten wordt veelal gedaan met een aantal vaste partners. Beter bekend onder de naam Het Houtbouw Collectief, een samenwerkingsvorm die vijf jaar geleden werd opgericht door Hans. “Het is een samenwerking die enkel met houtbouw te maken heeft en dit maakt het een afgekaderd geheel.” Naast Arcon houtconstructies zijn ook K&A Houtbouw BV en Ingenieursburo Ulehake BV onderdeel van dit hechte collectief. “In deze combinatie hebben wij al een aantal mooie projecten mogen maken. Zo hebben we onder andere de nieuwbouw van RUFAST mogen maken, hebben we de sanitaire units voor Staatsbosbeheer gerealiseerd en zijn we op dit moment bezig met de realisatie van vier grote scoutinggebouwen in Vlaardingen.”

“We zijn een geoliede machine.”

De kracht van een hecht collectief werpt dan ook z’n vruchten af. “We merken dat opdrachtgevers het uitermate prettig vinden dat projecten worden gerealiseerd waarbij partners gewend zijn om met elkaar te werken. Wij weten dan ook exact wat we aan elkaar hebben.” Daarnaast is het netwerk van het trio bedrijven een groot pluspunt. “Afzonderlijk halen we ook werken binnen die we vervolgens als collectief tot stand brengen. We zijn een geoliede machine.”  Maar ook van andere kanten wordt het Houtbouw Collectief gevoed. “Vanuit BanBouw komt bijvoorbeeld ook werk binnen waar uiteindelijk alle drie de partijen hun aandeel in gaan hebben. Het plan Zuiver Bosrijk in Eindhoven is hier een goed voorbeeld van”, zegt Bart van der Wijst.

De ideale combinatie

De BanGroep en Arcon houtconstructies zijn geen vreemden en Hans van der Grinten en Gijs van Doorn (directeur BanBouw) kennen elkaar dan ook al geruime tijd. Nadat Hans medio 2020 bij BanBouw binnen stapte om te praten over de uitbreiding van het huidige pand aan de Collseweg in Nuenen, nam het gesprek een andere wending. In plaats van een gesprek over de verbouwing, ontstond het idee om Arcon houtconstructies toe te voegen aan de BanGroep. “We waren van plan om onze houtbouwtak verder vorm te geven, want we zien de potentie van het materiaal en de mogelijkheden in de markt. De bouwwereld is aan het veranderen van traditionele bouw naar een meer circulaire bouw en dat vraagt om transitie. En Arcon houtconstructies is in onze ogen de perfecte partner om op dat gebied te integreren in de BanGroep”, aldus Gijs van Doorn.

“Samen staan we sterk. Het is de ideale combinatie”, vult Hans aan. “Veel aannemers blijven vasthouden aan de traditionele manier van bouwen. Maar je merkt aan alles dat dit aan het veranderen is. Met onze kennis en kunde zijn we op dat gebied de juiste toevoeging aan een toch al sterke groep bedrijven.”

“Samen staan we sterk. Het is de ideale combinatie”

Houtbouw: projecten als showroom

Sinds de oprichting van Arcon houtconstructies zijn er al vele schitterende projecten gerealiseerd en er staat nog veel moois op de planning. Zo vertelt Hans dat er nu gewerkt wordt aan de engineering van project BodyBuilding in Eindhoven, wat in opdracht van Drijvers Bouw uitgevoerd wordt. “Dit project bestaat uit een hybride constructie met gelamineerd hout en profideck – een houten vloersysteem. En een project wat bijna klaar is op het gebied van engineering is het nieuwe pand van HAVEP in Goirle. Dat is een groot kantoorcomplex van twee bouwlagen, gerealiseerd als hybride constructie in gelamineerd hout en CLT. Daarbij komt nog eens een warehouseconstructie van 75 x 80 meter, waarbij de vorm van het dak gebaseerd is op traditionele sheddaken; speels en met een knipoog naar het verleden. Deze constructie wordt als een gelamineerd houtconstructie uitgevoerd in sheddak constructie. Wat ook een heel mooi werk is, is Airport Lelystad. Dat hebben we anderhalf jaar geleden gerealiseerd met een 600 kubieke meter gelamineerde houten constructie voor de gate, de lounges en Airport Plaza. Een schitterend project.”

Maar ook op het eigen terrein aan de Collseweg zal houtbouw gerealiseerd worden. Daar wordt dit jaar namelijk gestart met de uitbreiding van het huidige bedrijfspand waar BanBouw, Fixxed, Place for Bizz en vanaf heden dus ook Arcon houtconstructies gevestigd is. De constructie van de nieuwbouw wordt hoofdzakelijk uit hout gemaakt: houten gelamineerde kolommen en liggers, CLT vloeren/wanden voor de constructie en houten gevelbekleding met houten kozijnen. “Met dit nieuwe gedeelte genereren we niet alleen nieuwe werkplekken, maar het zal tegelijkertijd ook dienen als showroom”, aldus Bart.

Twee petten

Bart van der Wijst is sinds medio 2019 werkzaam bij BanBouw als projectleider en bekleedt sinds dit jaar ook de functie bedrijfsleider bij Arcon houtconstructies. “In de eerste instantie zal ik dan ook met twee petten op zitten, waarbij ik in de rol van bedrijfsleider onder de vleugels van Hans meer en meer bekend zal geraken met Arcon houtconstructies. De functie projectleider combineer ik door alle werken waar vanuit BanBouw houtbouw mee gemoeid is op me te nemen. Denk hierbij aan de verbouwing van ons eigen pand en project Zuiver Bosrijk, waar we 32 duurzame woningen in CLT gaan realiseren. Uiteindelijk zal ik steeds meer groeien naar enkel de rol als bedrijfsleider van Arcon houtconstructies. Daarin ga ik me onder andere bezig houden met de uitbreiding van ons huidige team en op zoek naar nieuwe versterkingen in de vorm van projectleiders, werkvoorbereiders en montageploegen.”

“Met de uitbreiding van ons huidige pand genereren we niet alleen nieuwe werkplekken, maar het zal tegelijkertijd ook dienen als showroom.”

De toekomst van Arcon houtconstructies en de ‘Houten Eeuw’

“In de nabije toekomst gaan we steeds milieuvriendelijker en -bewuster bouwen. Houtbouw past hier natuurlijk perfect in en Arcon houtconstructies is een goede en stabiele organisatie. De komende jaren willen we dit dan ook verder gaan uitbouwen”, zegt Bart. En ook op het gebied van projecten zal er in de toekomst veel op ons pad komen. Dat is overigens in het verleden ook nooit een probleem geweest. “In de tijd dat ik werkzaam ben geweest binnen de constructieve houtbouw is er nog nooit een gebrek geweest aan projecten in die sector”, zegt Hans van der Grinten. “Dit geldt wel voor de mensen die projecten in de houtbouw kunnen uitwerken en realiseren.” Een probleem voor in de toekomst? Volgens Hans zeker niet. “Met de huidige interesse, de kick-off op het gebied van duurzaam bouwen en het opleidingsmateriaal zal er voldoende knowhow ontstaan en daarbij genoeg groeipotentieel.” Wanneer we de juiste versterkingen aan kunnen trekken, zullen we verder uitgroeien tot een nog grotere speler in de markt. Tel daarbij de kennis en de kunde op die we binnen de BanGroep hebben en je hebt de perfecte kruisbestuiving, waarmee we een sterke partij vormen in de markt.”

“Met de huidige interesse, de kick-off op het gebied van duurzaam bouwen en het opleidingsmateriaal zal er voldoende knowhow ontstaan en daarbij genoeg groeipotentieel.”

BIM (Building Information Model) speelt een grote rol bij de ontwikkeling van houtbouw. Omdat Arcon houtconstructies middels engineering al veel werk weg op zich neemt en alles wordt uitgezocht en ingetekend, zowel bouwkundig constructief als installatietechnisch, leidt dit tot een serieuze foutenreductie en dus beduidend minder faalkosten. “Wij engineeren het project en werken dit volledig uit tot aan de uitvoering, waarna de ontwerpen in productiehallen worden geproduceerd. Vervolgens komt het, als het ware, als een groot bouwpakket terug naar Nederland en we voegen vervolgens het gelamineerd hout, de verbindingsmiddelen en de stalen onderdelen samen tot een draagconstructie.”

De vooravond van de ‘Houten Eeuw’

Waarom, als het zo eenvoudig klinkt, zijn we in de bouw niet veel eerder begonnen met houtbouw? We staan tenslotte nu pas aan de vooravond van de ‘Houten Eeuw’. “De invoering van de CO2-taks, iedereen is bezig met verduurzamen, de fossiele brandstof raakt op en we zijn belastend voor het milieu en daarmee de aarde”, somt Bart op. “Tegenwoordig wordt daar steeds meer aandacht aan besteed in de bouwwereld middels circulair bouwen. Ook in het dagelijks leven heerst er een ander idee over duurzaamheid dan een aantal jaren geleden. Zo zullen onze kinderen opgroeien met het feit dat er veel meer aandacht aan de aarde besteed zal moeten worden.” Hans vult daarop aan: “Toen de stikstofproblematiek vorig jaar begon op te spelen, werden er bouwwerken stilgelegd en begon men zich te realiseren dat het anders moet. Met behulp van houtbouw los je een groot deel van deze problematiek tijdens de bouwfase op, omdat je onder andere met veel lichter materieel – denk aan bijvoorbeeld elektrische kranen – je constructie kunt realiseren. En hout is daarbij van zichzelf al natuurlijk een heel duurzaam product: hout is de enige grondstof die vernieuwbaar is.

In Europa staan in België, Duitsland, Oostenrijk en Scandinavië, duurzaam beheerde productiebossen die zijn gericht op continuïteit van het houtaanbod. Wanneer er in deze bossen een boom gekapt wordt, zal er een zaadje worden geplant en groeit er een nieuwe boom. Daarbij ontstaat weer een leefgebied voor insecten en een recreatiegebied voor de mens alvorens deze boom na tientallen jaren weer gekapt zal worden en het proces opnieuw begint. Jaarlijks kappen we uit deze bossen zo’n 200 miljoen kubieke meter bos, maar tegelijkertijd is er een aanwas van 250 miljoen kubieke meter hout. Er is dus meer aanwas, dan dat er kap is. Zolang wij allen zuinig zijn op de grond waarop de boom staat en de lucht waarin deze groeit, zal hout een oneindige grondstof zijn.”

“Alle stoplichten staan dus op groen en nu is het zaak om hierop door te ontwikkelen, samen met de opdrachtgevers.”

Volgens Hans en Bart zal de huidige manier van bouwen over 50 jaar nagenoeg verdwenen zijn. “Het bouwen met bijvoorbeeld kalkzandsteen zal over tientallen jaren veel minder worden toegepast. Of in ieder geval in een andere vorm dan dat we nu doen. Prefab bouwen zal dan ook een grote vlucht nemen. De markt is op het gebied van houtbouw echter op dit moment ook nog een beetje zoekende, maar de transitie die nu langzaam is ingezet zal ook niet meer verdwijnen en alleen maar groter worden. “De wil in Nederland is er, evenals de ontwikkelingen en daarbij zijn de opdrachtgevers positief. Alle stoplichten staan dus op groen en nu is het zaak om hierop door te ontwikkelen, samen met de opdrachtgevers.”

Hout krijgt een kans

Bouwprojecten moeten steeds vaker aan bepaalde eisen voldoen als het gaat om circulariteit en duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan BENG, Paris Proof, het Madaster, Materiaalpaspoort, de invoering van de CO2-taks etc. En mede door deze regelgeving en manier van denken krijgt hout nu ook een eerlijke positie binnen het bouwproces. “Vroeger was houtbouw alleen maar esthetisch, maar nu beseft men dan het niet alleen mooi is, maar ook duurzaam, energiezuinig, gezond enzovoort”.

Hout wordt al sinds mensenheugenis gebruikt. Bomen werden gebruikt als beschutting, ze zorgen voor de filtering van lucht en voor schaduw, maar ze dienen ook als bouw- en stookmateriaal. “Hout is altijd een grondstof geweest dat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de mens. En nu brengen wij het hout weer terug naar de mens.”