Walter de Beijer, kostendeskundige bij Arcon
“Hier kan ik virtueel bouwen met hout”
9 april 2025 – Ooit droomde Walter de Beijer (57) ervan om timmerman te worden. Sinds 2024 werkt hij als kostendeskundige bij Arcon. Hier bouwt hij, naar eigen zeggen, virtueel met hout én draagt hij zijn steentje bij aan de herontdekking van het oudste bouwmateriaal ter wereld.
Feeling met de natuur
Dat timmermansdiploma kwam er, maar precies in een periode dat de bouw in een diepe crisis verkeerde. Na zijn militaire dienst besloot Walter daarom verder te studeren. 35 jaar werkte hij als calculator in de reguliere bouwsector. De liefde voor hout bleef, net als zijn wens om met dit natuurlijke materiaal te werken. Maar ook dat nam een onverwachte wending.
Walter: “Ooit bood ik de lokale imker mijn hulp aan met het idee om zijn stalletje op te knappen. Grappig genoeg interpreteerde hij het als een sollicitatie. Voor ik het wist, volgde ik een cursus imkeren en had ik mijn eigen bijenvolk. Een hobby die goed bij me past en waar ik al 17 jaar veel plezier aan beleef.”
Gedeelde passie
Met nog ruim tien arbeidsjaren voor de boeg besloot Walter zijn carrière een nieuwe richting op te sturen. “Ik wilde bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen en zag hoe hout als bouwmateriaal steeds populairder werd. Via een artikel op LinkedIn kwam ik in contact met Bart, de directeur van Arcon. Hij zocht mensen die samen met hem de houtbouw verder konden brengen. Ik maakte een afspraak, ging op de koffie en tekende nog diezelfde dag een contract.”
Walters senioriteit is een welkome aanvulling op het jonge Arcon-team. “Houtbouw was nieuw voor me, maar de bouwsector ken ik als geen ander. Ik kwam terecht in een team met veel jeugdig enthousiasme. Iedereen hier is enorm gedreven om vanuit het eigen specialisme bij te dragen aan de meest ambitieuze opdrachten. Met die onbevangenheid en gedrevenheid hebben we al verschillende bouwprojecten van de grond gekregen.”
Denken in hout
Als kostendeskundige is Walter betrokken bij zowel de ontwerp- als de bouwfase van een project. “In de ontwerpfase treedt Arcon op als adviseur van de opdrachtgever. Samen met het ontwerpteam vertalen we wensen naar mogelijkheden. Onze constructeur denkt mee over de technische vraagstukken, ik ben er om de financiële haalbaarheid te bewaken. Samen bedenken we alternatieven om tot de beste oplossing te komen.”
Vaak zijn uitgangspunten van een project gebaseerd op de reguliere manier van bouwen; met staal en beton. Dat leidt tot andere afmetingen en constructies. Walter: “Ons motto is: wie wil bouwen in hout, moet ook ontwerpen in hout. Het liefst zijn we vanaf de ideevorming betrokken. Ik heb gemerkt dat hoe eerder wij instappen, des te groter de kans van slagen.”
Later, wanneer een bouwproject groen licht heeft gekregen, vertalen Walter en zijn collega’s het ontwerp naar productie. Een cruciale stap. “Wij vormen de schakel tussen architect, producent en aannemer, die elk op hun eigen manier met de bouw bezig zijn. Onze focus ligt primair bij het product: de houten constructie met bijbehorende verbindingen. Alles wordt tot in detail uitgewerkt en exact zo geproduceerd. De constructie komt als een kant-en-klaar bouwpakket naar de bouw om daar te worden geassembleerd.”
Calculeren
Al raakt hij zelf geen balk aan, als kostendeskundige kan Walter zijn ei prima kwijt. “In mijn rol doe ik eigenlijk hetzelfde als een bouwbedrijf, maar dan virtueel. In mijn hoofd doorloop ik alle stappen, van het opzetten van de bouwhekken tot het afbreken ervan en alles wat ertussen zit. Dat gaat natuurlijk veel sneller dan het bouwen zelf. Daardoor kan ik aan heel veel verschillende projecten bijdragen.”
“Mensen denken dat ik de hele dag in Excel werk, maar dat is slechts een onderdeel van mijn baan. Het gaat in eerste instantie om het verhaal van een gebouw, de betekenis ervan. Daarin moet je elkaar als ontwerpteam zien te vinden. Samen kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden, keuzes maken. Pas als alles goed is uitgedacht, leg je het vast in getallen. De begroting is wat mij betreft dan ook geen doel, maar een tool.”
Ontwikkelen
Walter heeft het enorm naar zijn zin bij Arcon. “Ik ben in mijn leven op veel verschillende manieren met bouwwerken bezig geweest, maar dit is echt totaal anders. De uitdaging zit voor mij in de ontwikkeling. Toen ik een jaar geleden bij Arcon begon, maakten we projecten met twee à drie bouwlagen. Nu zijn vijf of zes bouwlagen al geen uitzondering meer. We zijn niet alleen bezig om Arcon op de kaart te zetten, maar ook om de houtbouw als geheel een impuls te geven. Daar kan ik hier mijn ervaring, expertise én passie voor inzetten.”