Cross Laminated Timber
Cross Laminated Timber is kruiselings gelamineerd hout. Een plank die je een jaar buiten legt, gaat kromtrekken, maar de houtvezels zelf worden geen millimeter korter of langer. Doordat je het hout kruislings in twee richtingen gaat lamineren in meerdere lagen, krijg je een dimensioneel stabiel paneel. De verschillende lagen worden verlijmd zodat de wand ook meteen volledig luchtdicht is. De panelen kunnen grote overspanningen en dimensies hebben zodat je zeer grote wand- of vloeroppervlakten in één keer kunt bouwen. Met een goede voorbereiding kan de houten structuur van een volledig appartementengebouw in enkele weken tijd opgetrokken worden. En dat met slechts een handvol mensen.
Bouwen met CLT is beter, sneller, duurzamer en minder belastend. Traditionele bouwmaterialen, zoals beton, staal en pvc, vervuilen het milieu. Deze materialen laten zich prima vervangen door (hout)vezeltechnologie. Hout is 100% recyclebaar, afval efficiënt, afbreekbaar en bovenal niet giftig. Hout produceert dan ook aanzienlijk minder koolstofdioxide gedurende het bewerkingsproces.
Innovatieve projecten
De afgelopen jaren zetten we sterk in op innovatie en technologie en hebben we middels knowhow en participaties in BIM en CLT een unieke voorspong opgebouwd. De informatie uit een BIM-model wordt gebruikt om de productiemachines van de CLT panelen aan te sturen. Een gebouw wordt namelijk eerst volledig uitgewerkt in BIM, waar we het gebouw tot in het allerkleinste detail in 3D tekenen en berekenen. We bouwen het dus een eerste keer virtueel voor we het in werkelijkheid realiseren. Zo kunnen we op voorhand alle mogelijke fouten eruit halen. Heel de structuur van dragende buitenwanden en binnenwanden, vloerplaten, traphallen, trappen, liftkernen, dakplaten et cetera gaan we vervolgens vervangen door onze structuur in CLT. Alle snelbouw, silicaatsteen, welfsels, gegoten beton en staal verdwijnen dus uit het gebouw en worden vervangen door hout.
Vervolgens wordt dit model gebruikt om de productiemachines aan te sturen. We tekenen het de eerste keer juist en zorgen dat het op de millimeter nauwkeurig en CNC-correct op de bouwplaats staat. Dat is ongekend in de bouw. Je hebt op een klassieke bouwplaats een opeenvolging van vakmannen waarbij de ene de foutenmarge van de vorige gaat meten en proberen op te lossen. Zelfs als je een 100% correct BIM-model hebt. Maar CLT panelen zijn dus wel tot op de millimeter juist. Als de gebouwstructuur volledig juist staat, moet je enkel de buitenschil en de binnenafwerking nog realiseren. Maar die kun je al op voorhand voorbereiden, want alle plannen worden ook 100% juist uitgevoerd.
Revolutionair
Je kunt bijvoorbeeld de ramen en deuren en de interieurelementen al op voorhand fabriceren, zelfs voor de werf gestart is. We vragen aan de raamfabrikant wanneer hij kan leveren en een paar dagen daarvoor beginnen we onze structuur te monteren. Dat is onmogelijk in een klassiek model, tenzij je heel veel risico neemt. Ook de doorvoeren van verluchtingsbuizen, sanitaire leidingen, elektriciteit en dergelijke zijn tot op de millimeter correct uitgevoerd en op voorhand bekend. Je hoeft niet meer te meten op de werf. Op die manier kun je de uitvoeringstijd van een bouwproject reduceren tot een derde of zelfs een vierde van de normale tijd. Dat is revolutionair.
CLT-gebouwen zijn sneller, goedkoper, schoner en kwalitatiever om te bouwen dan traditionele gebouwen. Met deze technologie worden momenteel volledige appartementengebouwen neergezet. De stabiliteit is beter dan die van een klassiek gebouw. In veel aardbevingsgevoelige gebieden wordt enkel nog dit product toegelaten omdat een gebouw in beton er te gevaarlijk is. En de brandveiligheid is beter dan die van staal.
CO²-negatief bouwen
CLT is met niets anders te vergelijken. Het is een zeer duurzaam en circulair product en een vorm van CO²-negatief bouwen. CLT wordt gemaakt van snelgroeiende sparren en deze fungeren tijdens hun groei als containers van CO². Daarbij kost het maar een klein beetje CO² om er bouwmateriaal van te maken. Kortweg: hoe meer we bouwen met CLT, hoe beter dit voor het milieu is. Er wordt namelijk meer CO² opgeslagen dan uitgestoten. Omdat het een droog bouwproces is, gaat het ook heel snel. En de luchtdichtheid van het gebouw wordt al gegarandeerd door het product zelf. Metingen hebben namelijk aangetoond dat CLT panelen, die bestaan uit vijf lagen van gelamineerd hout, al na drie lagen luchtdicht zijn.
Met CLT voldoen aan de bouweisen
De snelheid van bouwen is indrukwekkend. Je kunt de hele structuur van 62 appartementen met 4 personen in 5 weken neerzetten. Als je traditioneel denkt, kun je niet begrijpen hoe snel dit gaat. Daarbij wordt het met CLT ook eenvoudiger om aan de steeds hogere bouweisen te voldoen. De lat ligt jaarlijks steeds hoger op het vlak van EPB- en andere normeringen. Pakweg twintig jaar geleden kon je elk gebouw binnen de normen realiseren. Maar momenteel ligt de lat zo hoog dat als je er vanaf het begin niet goed over nadenkt met een bouwteam, je bepaalde projecten niet meer gebouwd krijgt. Onze technologie helpt om op een eenvoudige manier toch aan alle normen te voldoen. Een EPC-waarde van 30 halen is met CLT bijvoorbeeld makkelijk te realiseren.