Mauritshoeve – Kaatsheuvel

mauritshoeve-kaatsheuvel-arcon

Projectdetails

Opdrachtgever
Stichting Juniper

Hoofdaannemer:
BanBouw

Architect
ExMaterials

Hoofdconstructeur
BreedID

Toegepaste materialen

  • CLT (Kruislaaghout)
  • Gelamineerd hout

Projectomschrijving

In Kaatsheuvel wordt met De Mauritshoeve een nieuwe standaard gezet voor natuur-inclusief en circulair bouwen. Dit vernieuwende project, ontworpen door architectenbureau ExMaterials in opdracht van Stichting Juniper, komt op het terrein van een voormalige intensieve veehouderij en wordt onderdeel van een bloeiend voedselbos op een gebied van 20 hectare. Door innovatieve bouwtechnieken en bio-based materialen te combineren met een sterke focus op de natuurlijke omgeving, ontstaat een uniek en duurzaam gebouw. Arcon speelt als Design & Build houtspecialist een sleutelrol in de realisatie van dit vooruitstrevende project.

Duurzaamheid staat centraal in elk aspect van De Mauritshoeve. Het gebouw integreert natuurlijke elementen en draagt actief bij aan biodiversiteit door de toepassing van speciale kasten voor vogels en vleermuizen. Groene daken en bloementuinen versterken niet alleen de esthetische waarde, maar ook de ecologische balans in de omgeving. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt, terwijl zonne-energie ervoor zorgt dat het gebouw energiepositief functioneert.

Vanwege de ligging nabij een Natura 2000-gebied, gelden strenge milieueisen. Door elektrisch materieel te gebruiken en emissies tot een minimum te beperken, voldoet De Mauritshoeve aan deze richtlijnen en draagt het project bij aan een gezondere leefomgeving. Bovendien wordt er slim gebruik gemaakt van hergebruikte materialen uit de oude koeienstal, zoals hout en beton, en wordt er gebouwd met natuurlijke materialen zoals kalkhennep, vlasisolatie, houtvezel en kruislaaghout (CLT). Deze materialen zorgen niet alleen voor een gezond binnenklimaat, maar dragen ook bij aan CO2-opslag.

Binnen het project draagt Arcon de verantwoordelijkheid voor het ontwerpen, leveren en monteren van de gelamineerde houtconstructie (163 m3) en het CLT (272 m3). De technische uitwerking wordt verzorgd door het deskundig team bestaande uit Sebastiaan van Ruitenbeek (constructeur), Tim Berghorst (modelleur) en Bart van der Wijst.

Met de bouw van de hoeve zet Stichting Juniper een grote stap richting een duurzamere wereld waarin landbouw en natuur in harmonie samengaan. De Mauritshoeve fungeert als inspiratiebron en blauwdruk voor vergelijkbare projecten, en draagt bij aan de verdere verduurzaming van de bouwsector in binnen- en buitenland.

De bouw van de Mauristhoeve zal naar verwachting starten in Q4, 2025.