Sebastiaan van Ruitenbeek Arcon Houtconstructies

Sebastiaan van Ruitenbeek

Constructeur

Mijn berekeningen komen erg nauw, op de millimeter nauwkeurig

“Na mijn studie Bouwkunde aan de TU/e ben ik gaan werken bij een bedrijf dat met prefab beton en staal werkt. Maar toen ik daarna op huwelijksreis in Canada was, werd ik verliefd op hout. Ik was erg onder de indruk van alle houtconstructies daar. Het vuurtje was aangewakkerd. Beton en staal had ik wel genoeg gezien; ik wilde hout leren kennen. Ik solliciteerde bij Arcon en ben in oktober 2022 begonnen.”

“Beton en staal zijn wat robuustere materialen. Hout is zachter. Het blijft ook vaker in het zicht, dus dat vraagt om een nettere afwerking. Maar in een houtconstructie mag je ook wat knoesten en scheuren zien. Dat is juist de charme van hout.”

Mijn baan is erg veelzijdig. Soms help ik Hans met offertes, en maak ik berekeningen en ontwerpen die hij voor zijn calculaties gebruikt. Maar ik ben ook betrokken bij lopende projecten. Zoals nu met Deltawind. Mijn berekeningen komen erg nauw, op de millimeter nauwkeurig. Ik bereken krachten, om te kunnen beoordelen of een constructie technisch haalbaar is. Is dat zo, dan zet modelleur Koen het berekende detail of constructie-onderdeel in het 3D-programma. En andersom ook: dan doet Koen een voorstel van een aansluiting, waarna ik de berekeningen doe.”

“Momenteel bouw ik ook privé: ik klus aan ons huis in Heeze. En ik ben actief binnen de kerk: als jeugdouderling betrek ik de jeugd bij de kerk. Ik heb dus genoeg om handen. Sinds augustus heb ik het overigens nóg een beetje drukker; toen hebben mijn vrouw en ik ons eerste kindje gekregen.”