Woonzorgcentrum Donderhof – Roermond

Projectdetails

Opdrachtgever
Wonen Limburg

Hoofdaannemer:
Heijmans

Architect
Janssen Wuts Architecten 

Hoofdconstructeur
Adviesbureau Lüning

Toegepaste materialen

  • CLT elementen van Mayr Melnhof Oostenrijk
  • Lijmhout van Mayr Melnhof Oostenrijk
  • Houtskeletbouw gevelpanelen inclusief kozijnen en HSB dakranden worden gemonteerd door Arcon (leverancier Verhoeven in Venlo is een HSB partner van Heijmans waar ze de elementen hebben gemaakt)
  • Staalconstructie & stalen verbindingsschoenen

Projectomschrijving

Het nieuwbouwproject woonzorgcentrum Donderhof is een bijzonder initiatief van zorgorganisatie Proteion en woningcorporatie Wonen Limburg, met als doel een combinatie van wonen en zorg te creëren. 

Op de begane grond komen 15 zorgstudio’s voor mensen met dementie en 15 voor mensen met lichamelijke klachten. Daarnaast zijn er gezamenlijke huiskamers en multifunctionele ruimtes gepland. Op de eerste en tweede verdieping worden in totaal 16 sociale huurappartementen gebouwd.

Traditionele bouwmethoden en houtbouw

Dit unieke project wordt gerealiseerd in het hart van de Donderberg, op de braakliggende locatie op de hoek van de Kasteel Hornstraat en de Donderbergweg. Voor de bouw van Donderhof wordt gebruik gemaakt van een combinatie van traditionele bouwmethoden en houtbouw. De boorpalen, fundering en vloeren worden uitgevoerd in traditioneel beton, terwijl de wanden, vloeren, kolommen en liggers gemaakt worden van stevig CLT-hout (Cross Laminated Timber).

De houtelementen zorgen voor een comfortabel en gezond binnenklimaat en verbeteren de akoestiek, wat een positief effect heeft op het welzijn van de bewoners. In samenwerking met Heijmans worden alle prefab CLT-bouwdelen ontworpen in BIM. Vervolgens worden deze delen in de fabriek geproduceerd, inclusief voorzieningen voor elektra en installaties. De op maat gemaakte panelen worden per vrachtwagen naar de bouwplaats gebracht, waar het ‘bouwpakket’ snel en efficiënt wordt gemonteerd.

Planning

Arcon houtconstructies levert het houten casco inclusief de HSB elementen begin december van dit jaar op. Heijmans gaat hierna verder met de afbouw en verwacht in Q2 van 2025 klaar te zijn.