Airport Lelystad – Lelystad

Arcon houtconstructies bv | Airport Lelystad

Projectdetails

Architect
Paul de Ruiter Architects

Aannemer
J.P. van Eesteren

Constructeur
Ingenieursburo Ulehake

Toegepaste materialen

  • Stabiele gelamineerde portaalconstructie (Plaza, gate & lounge)
  • Gelamineerde dakliggers (lounge)
  • Totaal: 600 m³ Europees vurenhout

Projectomschrijving

In de afgelopen jaren is er op vele gebieden gebouwd aan Lelystad Airport met als doel om het vliegveld dé nieuwe vakantieluchthaven van Nederland te maken. Zo is de verkeerstoren opgehoogd van 9 naar ruim 22 meter, werd de landingsbaan verlengd en zijn er extra opstelplaatsen voor vliegtuigen aangelegd. Maar ook de Plaza, gate en lounge hebben een transformatie ondergaan, met behulp van Arcon houtconstructies.

De terminal is dé plek waar men binnenkomt op het moment dat de vakantie staat te beginnen en waar reizigers worden uitgezwaaid of verwelkomd. De Plaza, zoals de vertrek- en aankomsthal wordt genoemd, is een glasoverkapte hal met houten draagconstructie en vormt de centrale ontmoetingsplaats van de luchthaven. Daarnaast bevindt zich een lounge op de eerste verdieping met een groot aanbod aan winkel- en horecafaciliteiten.

Bij de ontwikkeling van de terminal was het van belang dat het materiaalgebruik duurzaam, minimaal en demontabel was en het milieu zo min mogelijk zou belasten. De houten draagconstructie (Europees Vurenhout, 100% PEFC) in de terminal en de gates is hierbij een zeer belangrijk element. De lounge bestaat onder andere uit gelamineerde dakliggers op stalen kolommen. In totaal gaat het hier om zo’n 600 m³ hout.

Download hier het projectblad.