Afvalzorg Nauerna – Assendelft

Projectdetails

Architect
Kerste-Meijer B.V. architecten

Aannemer
TBI Voormolen bouw

Hoofdconstructeur
Van Rossum raadgevende ingenieurs

Projectomschrijving

Het kantoorpand, genaamd ‘De Vouw’, dankt zijn naam aan de bijzondere architectuur: het lijkt alsof de stortheuvel door het 100 meter brede pand wordt opengevouwen. Een uitkijktoren in het midden van het pand geeft prachtig uitzicht over de omgeving. De Vouw is in vele opzichten uniek, zowel vanwege de architectuur, de locatie als de verschillende duurzame en technische aspecten.

Het kantoor staat op een stortheuvel. Dat betekent dat er bij de bouw niet kon worden geheid. Daarom is er eerst ongeveer drie meter afval afgegraven en elders op stortlocatie Nauerna gestort. Het afgegraven afval weegt net zoveel als het gebouw, waardoor de bodem in evenwicht blijft. Met een betonnen funderingsplaat wordt het gewicht van het gebouw gelijkmatig verdeeld. Het gebouw steunt op V-vormige peilers. Deze kunnen bij eventuele verzakking worden nagesteld.

Alle ruimten in De Vouw worden geventileerd en hebben een individuele temperatuurregeling. Een speciale raamconstructie aan het Noordzeekanaal, met de hoogtste HR ++ waarde, zorgt voor goede isolatie. Voor koeling en verwarming wordt gebruik gemaakt van stortgas van de locatie.

Op het dak ligt gras. Niet alleen omdat het landschap dan mooi overloopt in het kantoor, maar ook omdat het geluiddempend en isolerend werkt. Bovendien zorgt het gras ervoor dat het hemelwater grotendeels verdampt. Hierdoor komt er zo min mogelijk schoon water in de waterzuiveringssystemen, die bedoeld zijn voor het afvalwater uit de stortlocatie.